Biden trhá rekordy. Tak neoblíbený prezident tu už dlouho nebyl

28.04.2024 12:21

Práci prezidenta Joea Bidena v jeho 13. čtvrtletí v úřadu schvaluje pouze 38,7 % Američanů, což je nejnižší hodnota od dob vlády Eisenhowera. Lépe si Biden nevede ani v průzkumu společnosti PRO Morning Consulting o hodnocení světových lídrů. Jeho vládu neschvaluje 53 % Američanů.

Biden trhá rekordy. Tak neoblíbený prezident tu už dlouho nebyl
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Biden promlouvá o stavu Spojených států

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 26634 lidí
Práci prezidenta Spojených států amerických Joea Bidena k jeho 13. čtvrtletí v úřadu schvaluje pouze 38,7 % Američanů. Žádný z dalších devíti prezidentů zvolených do svého prvního období neměl nižší průměr od Dwighta Eisenhowera.

Nejlepší průměrné hodnocení práce měl právě Eisenhower s 73,2 %. Na druhém místě se pak umístil Ronald Reagan s 54,5 %, jehož prezidentství je často vnímáno jako počátek nové éry konzervatizmu ve Spojených státech.

Krom Bidena byl méně než 45 procenty hodnocen pouze George H. W. Bush (41,8 %) v roce 1992.

Bidenovi předchůdci – prezident Donald Trump i Barack Obama dosáhli ve stejném období v průměru 46,8 % a 45,9 %.

Poslední čtvrtletní průměr pro Bidena je vůbec nejnižší z jeho dosavadního prezidentského období, i když se významně neliší od 39,0 % z předchozího čtvrtletí.

Během 13. čtvrtletí pokračovala válka mezi Izraelem a Hamásem v Gaze, stejně jako zvýšený počet nelegálních přechodů na jižní hranici USA i válka na Ukrajině. V únoru neprošel návrh zákona o imigrační reformě obou stran projednávaný v Senátu. A přestože makroekonomické ukazatele, zejména růst pracovních míst, zůstávají pozitivní, objevily se náznaky, že inflace se může znovu zvýšit, uvádí k průzkumu společnost Gallup.

„Do dne voleb zbývá asi šest měsíců a Biden je ve slabší pozici než kterýkoli předchozí úřadující prezident, a proto čelí vyššímu úkolu, než tomu bylo před nimi, pokud jde o znovuzvolení,“ píše společnost Gallup.

Že by byl Biden dobrým prezidentem si navíc k březnu 2024 dle dalšího z průzkumů společnosti Gallup myslí jen 30 % dotázaných Američanů, což oproti stejnému průzkumu z přelomu července a srpna 2020 představuje pokles o 6 procentních bodů.

 Že by byl dobrým prezidentem Trump si myslí 35 % Američanů a že by nebyl dobrý ani jeden ze dvou kandidátů si pak myslí 29 %.

Podle hodnocení světových lídrů společnosti PRO Morning Consulting na tom Biden také není nejlépe. Jeho vládu schvaluje jen 39 % dotázaných, 9 % na to nemá názor a 53 % dotázaných ho coby prezidenta Spojených států neschvaluje.

Nejlépe na tom ze světových lídrů je premiér Nadendra Modi z Indie, kterého schvaluje 75 % a neschvaluje pouze 18 %. Na druhém místě pak je nedávno zvolený argentinský prezident Javier Milei – 66 % dotázaných ho jakožto světového lídra schvaluje.

Nejméně lidí pak souhlasí s vládou Fumia Kishidy z Japonska (16 %). Český premiér Petr Fiala je s 21 % na předposledním místě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na druhou stranu Biden má výhodu,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 28.04.2024 14:13:30
že takové věci už jdou mimo něj.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

18:37 Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

Iniciativa poslance Ondřeje Koláře a celé TOP 09, která má podpořit vracení Ukrajinců v odvodním věk…